به وجود آمدن فاصله بین دندانها ممکن است برای هر فردی و در هر سنی رخ دهد. برخی افراد با فاصله میان دندانهای خود مشکلی ندارند و برخی آن را نشانه خوش شانسی میدانند. اما تعداد افرادی که از دندان فاصلهدار خود ناراضی هستند و به دنبال راهی برای اصلاح و ترمیم فاصله بین دندان خود میگیردند، بسیار بیشتر از افراد دیگر است. زمانی که فاصله بین دندانها بیش از 0.5 میلیمتر باشد، به آن فاصله دندانی یا دیاستم میگویند. دلایل بسیاری وجود دارند که میتوانند موجب ایجاد شدن فاصله میان دندانها شوند، اما در حالت کلی دیاستم به هر دلیلی که ایجاد شده باشد، قابل درمان است. روشهای دندانپزشکی بسیار متنوعی برای از بین بردن فاصله دندان وجود دارد که بهترین و موثرترین روش باید بر اساس تجربه و نظر دندانپزشک و شرایط دندانهای شما انتخاب شود. اگر شما نیز از داشتن دندان فاصلهدار رنج میبرید و این سوال در ذهنتان ایجاد شده است که چگونه فاصله دندان را از بین ببریم، به شما پیشنهاد میکنم با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا هر آنچه که درباره علت ایجاد شدن فاصله بین دندانها و شیوههای از بین بردن فاصله دندان باید بدانید را مطالعه نمایید.
چرا بین دندانها فاصله ایجاد میشود؟
فاصلهدار شدن دندانها هم در کودکان و هم در بزرگسالان میتواند رخ دهد. علتهای مختلفی برای بروز این ایراد در دندانها وجود دارد که برخی از آنها منشا ارثی داشته و برخی دیگر عوامل محیطی و فیزیولوژیکی هستند و میتوان از آنها جلوگیری کرد. دلایل ایجاد فاصله در دندانها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- افتادن و غایب بودن دندانها: افتادن دندانهای شیری در کودکان و یا شکستن یکی از دندانهای دائمی فرد میتواند از دلایل فیزیولوژیکی فاصلهدار شدن دندانها باشد. زمانی که دندان شیری کودک میافتد، باید دندان جدید رشد کرده و جایگزین آن شود. در این زمان تا وقتی که دندان شکسته یا افتاده جایگزین شود، فاصله بین دندانها ایجاد میشود.
- کوچک بودن بیش از حد اندازه دندانها: زمانی که اندازه دندانهای فرد به صورت ارثی بیش از حد کوچک باشد، پس از اتمام رشد دندانهای دائمی، دندانها با فاصله از هم قرار میگیرند.
- هماندازه نبودن استخوانهای فک و دندان: در برخی موارد ممکن است به دلیل ژنتیک فرد، اندازه استخوانهای فک با دندانها متناسب نباشد. اگر دندانهای بیمار از اندازه فک کوچکتر باشد، دندانها به دلیل داشتن جای زیاد با فاصله از هم رشد میکنند.
- ابتلا به بیماریهای لثه: برخی بیماریهای مرتبط با لثه میتوانند باعث کاهش استحکام لثه شده و دندانها جابجا میشوند و بین دندانها فاصله ایجاد میشود.
- مکیدن انگشت در کودکی: بسیاری از نوزادان و کودکان عادت به مکیدن انگشتان خود دارند. همین عادت اشتباه باعث میشود دندانها با زبان به سمت جلو حرکت کرده و موجب به وجود آمدن فاصله دندانهای جلو میشود.
- فرنوم لب: از دیگر دلایل فاصله افتادن میان دندانها حالت فرنوم لب است. فرنوم لب در واقع قسمت کوچکی از دهان است که بخش داخلی بالای لب را به لثه متصل میکند. زمانی که فرنوم لب ضخیم یا بزرگ باشد باعث ایجاد فاصله دندان جلو و سایر دندانها میشود.
- رفلاکس بلع نادرست: زمانی که فرد هنگام بلعیدن غذا زبان خود را به جای چسباندن به کام دهان، به دندانهای جلو بچسباند و به آنها فشار وارد کند، به مرور زمان موجب فاصله افتادن میان دندانهای جلویی میشود.
انواع دیاستم یا فاصله بین دندان
- وجود فاصله میان دندانهای جلو و کناری
- ایجاد شدن فاصله در اطراف دندانهای نیش
- به وجود آمدن فاصله بین تمام دندانها
آشنایی با نشانههای دندان فاصلهدار
نشانههای دندان فاصلهدار یا دیاستما به راحتی قابل مشاهده است که شامل موارد زیر میشوند:
- قرمز و متورم شدن لثهها
- حساس بودن لثهها
- احساس درد و ناراحتی هنگام غذا خوردن
- خونریزی لثه
- لق شدن دندانها و یا به عقب رفتن لثه
- بوی بد دهان
فاصله بین دندانها چه عوارضی به همراه دارد؟
- ایجاد مشکل در گفتار و صحبت کردن فرد
- ابتلا به بیماریهای لثه
- پوسیدگی دندانها
- سلب زیبایی از لبخند فرد
- درست جویده نشدن غذاها
- کاهش اعتماد به نفس در فرد
- عدم وجود فضای کافی برای رشد کردن و خارج شدن دندانهای کناری به دلیل فاصله زیاد میان دندانهای قدامی
چگونه فاصله دندان را از بین ببریم؟
فاصلهدار شدن دندان به هر دلیلی که باشد قابل درمان است. روشهای بسیاری برای از بین بردن فاصله دندان وجود دارد که هر یک از آنها مزایا و معایب خود را داشته و بر اساس شرایط دندانهای فرد بهترین روش انتخاب میشود. روشهای درمان فاصله دندان به شرح زیر هستند:
پر کردن فاصله میان دندانها
پر کردن فاصله دندانها و یا باندینگ دندان یکی از روشهای کاربردی برای رفع فاصله دندانهایی است که فاصله میان آنها کمتر از 2 میلیمتر باشد. در روش باندینگ از مواد پرکننده دندان استفاده میشود که یک روش موقتی است و این مواد میتوانند به مرور زمان و هنگام مسواک زدن از بین بروند.
استفاده از ارتودنسی برای بستن فاصله بین دندانها
بریس ارتودنسی یکی از روشهای بسیار رایج برای از بین بردن فاصله دندانها است که نوع آن با توجه به تعداد دندانهایی که باید درمان شوند میتواند متفاوت باشد. برای ارتودنسی دو دندان جلو میتوان بریز را به صورت نامرئی یا پشت دندانی انتخاب کرد. برای ارتودنسی کردن سایر دندانها باید یک بریس کامل برای یک یا هر دو فک بر روی دندانها قرار داده شود. این بریسها میتوانند ثابت یا متحرک باشند که نوع آن بر اساس تشخیص پزشک و شرایط دندانهای شما انتخاب میشود.
کامپوزیت یا روکش دندان فاصلهدار
کامپوزیت دندان یکی از روشهای کارآمد برای ترمیم فاصله بین دندانها به شمار میرود. در این روش از رزین کامپوزیت برای پر کردن فاصله بین دندانها استفاده میشود و برخلاف ارتودنسی میتوان آن را در یک جلسه انجام داد. علاوه بر این، کامپوزیت برای درمان دیاستم دندانهای کوچک روش بهتر و مناسبتری است. مواد رزین کامپوزیت همرنگ دندانها است و برای سفت شدن مواد آن باید از نور ماوراء بنفش یا لیزر استفاده نمود.
رفع فاصله دندان با لمینت سرامیکی
ونیرهای سرامیکی لمینت زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فاصله بین دندانها بیش از حد زیاد بوده و یا دندانها نامنظم باشند. برای لمینت کردن دندانها باید از تمامی دندانها قالب گرفته شود و سپس طبق قالب و اندازهگیری ها روکش لمینت ساخته شود. برای قرار دادن لمینت بر روی دندان، باید دندانها تراشیده شده و سطح صیقلی آن از بین برود. تا زمان آماده شدن روکش لمینت اصلی در لابراتوار، باید بر روی دندانها روکش موقت نصب شود.
قرار دادن ایمپلنت دندانی برای ترمیم فاصله بین دندانها
اگر علت فاصله دار شدن دندانها افتادن یا عدم رویش دندان باشد، باید این فاصله و فضای خالی با ایمپلنت یا بریج دندان پر شود. برای ایمپلنت کردن دندانها باید یک پیچ فلزی به عنوان تکیهگاه روکش ایمپلنت در استخوان فک قرار داده شود و پس از گذشتن مدت زمانی مشخص، روکش دندان بر روی این پیچ فلزی گذاشته میشود. بریج دندان نیز در واقع نوعی دندان مصنوعی است که به دو دندان اطراف فضای خالی متصل میشود.
استفاده از جراحی برای درمان فاصله دندانها
اگر فاصلهای که بین دندانها ایجاد شده است به دلیل بزرگ بودن بیش از حد فرنوم لبی باشد، به وسیله جراحی بخشی از فرنوم که بافت اضافی است را برمیدارند که به آن جراحی فرنکتومی گفته میشود. در این روش ابتدا ناحیه مورد نظر را بیحس کرده و سپس با تیغ جراحی یا لیزر ناحیه اضافی را برداشته و باقی بافت را به ناحیه مناسب بخیه میزند.
برای فاصله دندان جلو چه باید کرد؟
زمانی که تنها دندانهای جلو از هم فاصله دارند، بهترین روش ارتودنسی نامرئی (ارتودنسی با الاینر شفاف) و یا ارتودنسی پشت دندانی (لینگوال) است تا در هنگام لبخند زدن و خندیدن ارتودنسیها مشخص نشوند. در ارتودنسی نامرئی از بریس متحرک شفاف و در ارتودنسی لینگوال براکتهای فلزی باید در پشت دندان قرار گیرد.
آیا از بین بردن فاصله دندان در خانه امکانپذیر است؟
خیر. هیچ یک از روشهای خانگی که برای ترمیم فاصله دندانها توصیه میشود تاثیرگذار نبوده و حتی وضعیت دندانهای شما را بدتر خواهد کرد. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم که به هیچ عنوان از هیچ روش خانگی برای از بین بردن فاصله دندانها استفاده نکنید.
برای از بین بردن فاصله دندانها به کدام کلینیک مراجعه کنیم؟
کلینیک دندانپزشکی دکتر مریم محمدی یکی از معتبرترین و تخصصیترین کلینیکهای دندانپزشکی در کرج به شمار میرود که شما میتوانید تمامی امور درمانی و زیبایی دندانهای خود را با خاطری آسوده دکتر مریم محمدی بسپارید. دکتر مریم محمدی با داشتن دانش، تجربه و تخصص بسیار میتواند بهترین نتیجه را به شما ارائه دهد. اگر برای از بین بردن فاصله دندان به دنبال یک دندانپزشک ماهر میگردید، ما به شما دکتر محمدی را پیشنهاد میکنیم. برای تعیین وقت قبلی و دریافت مشاوره میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
هزینه ترمیم فاصله بین دندان چگونه محاسبه میشود؟
برای تعیین هزینه از بین بردن فاصله دندان باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت که این فاکتورها شامل موارد زیر میشوند:
- نوع روش درمان
- دستمزد دندانپزشک
- موادی که برای ترمیم به کار میرود
- تعداد دندانهایی که باید درمان شوند
ب همین دلیل برای استعلام قیمت درمان فاصله دندانها در کلینیک دکتر مریم محمدی شما میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس گرفته و اطلاعات لازم را از کارشناسان ما کسب نماییم.
سوالات متداول
-
بهترین روش درمان فاصله بین دندان ها چیست؟
بهترین شیوه برای از بین بردن فاصله دندانها درمان ارتودنسی است که میتواند با استفاده از ارتودنسی متحرک یا ارتودنسی ثابت باشد. هدف از ارتودنسی ایجاد فشار بر روی دندانها برای نزدیک ترشدن آنها به همدیگر و از بین بردن فواصل موجود است.
-
آیا فاصله بین دندان ها مشکل ساز است؟
مهمترین دلیل برای رفع فاصله دندان ها سلامت لثهها میباشد زیرا عمل جویدن باید با دندانها انجام شود نه با لثهها. از سوی دیگر بستن فاصله بین دندانها باعث بهبود زیبایی و تکلم می گردد.
-
چه زمان برای بستن فاصله دندان ها باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمود؟
پیشنهاد می شود کودکان در سن هفت سالگی به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایند و تحت نظر قرار داشته باشند تا مشخص شود فاصله بسته خواهد شد یا خیر.
-
با دندان های فاصله دار در بزرگسالی چه کار کنیم؟
اگر در بزرگسالی بخواهید درمان ارتودنسی را برای از بین بردن فاصله دندانهایتان انجام دهید ، متخصص ارتودنسی می تواند از براکتهای سرامیکی هم رنگ دندان برایتان استفاده کند تا از لحاظ ظاهری دچار مشکل نشوید. ارتودنسی کمک میکند دندانها به صورت منظم و مرتب در کنار هم قرار گیرند.