علائم پوسیدگی دندان ها | روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان |
مشکلات پوسیدگی دندان | پاسخ به سوالات رایج |
یکی از اصلی ترین مشکلات دهان و دندان، پوسیدگی دندان ها می باشد. زمانیکه دندان در معرض مواد قندی قرار می گیرد، لایه ای بر روی دندان می چسبد که روند پوسیدگی آن را آغاز می کند. در مراحل اولیه پوسیدگی معمولاً افراد دردی احساس نمی کنند و به همین علت متوجه پوسیدگی نمیشوند. زمانی متوجه این مشکل میشوند که پوسیدگی پیشرفت کرده و کم کم علائم واضح تری از خود نشان می دهد.
بعد از مرحله پوسیدگی، دندانها به سرما و گرما حساس میشوند. این علائم موجب تشدید التهاب داخل دهان و آسیب به عصب دندان میشود که در این حالت دندان نیاز به عصب کشی دارد.
اگر چنانچه این مشکلات در دندانتان مشاهده شد به دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندان پزشک وضعیت دندانتان را بررسی کند تا اگر مشکلی بود نسبت به درمان آن اقدام کند.
مواد غذایی بسیاری وجود دارند که به تخریب دندان های ما کمک می کنند مانند : مواد غذایی شیرین، خوراکی هایی نظیر پفک، بستنی، سیگار، چایی، قهوه و...
آیا پوسیدگی تمام سطوح دندان را یکسان درگیر می کند؟
پوسیدگی تمام سطوح دندان را یکسان مبتلا نمی کند. بلکه بعضی از سطوح دندانها به علت وضعیت خاصی که دارند بیشتر دچار پوسیدگی می شوند.
این سطوح عبارتند از:
-
شیارهای سطح جونده: سطح جونده دندانهای آسیا شیارهای باریک و عمیقی دارد که محیط مناسبی برای زندگی و رشد میکروبها فراهم نموده و دندان از این محل دچار پوسیدگی می گردد.
-
سطوح بین دندانی: این ناحیه نیز به دلیل عدم نفوذ موهای مسواک قابل تمیز کردن نیست بنابراین از نواحی مستعد پوسیدگی و بیماری لثه بشمار می آید.
-
طوق دندان یا ناحیه اتصال لثه با دندان: تجمع میکروبها معمولاً در این ناحیه باعث بیماری لثه نیز می شود.
علائم پوسیدگی دندان ها
وقتی دندانی دچار پوسیدگی می شود، ممکن است یک یا چند مورد از علامتهای زیر را داشته باشد:
-
تغییر رنگ مینای دندان، در محل پوسیدگی مینا قهوه ای یا سیاه رنگ می شود.
-
سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی، گاهی میزان این تخریب کم است و فقط با معاینه دقیق مشخص می شود و گاهی مقدار زیادی از دندان از بین می رود، به طوری که شخص فکر می کند دندان او شکسته است.
-
حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد، گرم، ترش و شیرین.
-
حساس بودن دندان یا درد گرفتن دندان وقتی که دندانها را روی هم فشار می دهیم.
-
بوی بد دهان می تواند به علل مختلف ایجاد شود که یکی از علتهای آن پوسیدگی دندانها است.
-
گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان پوسیدگی بین دندانی می تواند باعث گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده شود.
روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان ها
-
دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید بعد خوردن و نوشیدن مسواک بزنید.دندان های خود را حداقل دو بار در روز و به طور ایده ال بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید.برای تمیز کردن بین دندان ها از یک نخ دندان یا یک پاک کننده بین دندانی استفاده کنید.
-
معاینات دندانپزشکی منظم داشته باشید. تمیزکردن حرفه ای دندان ها می تواند به جلوگیری از مشکلات کمک کند و یا از آن ها پیشگیری کند.
-
از میان وعده های غذایی مکرر و نوشیدنی ها استفاده نکنید.هر زمان که شما چیزی میخورید یا چیزی به غیر از آب مینوشید شما به باکتری ها کمک میکنید که اسید تولید کنند و مینای دندان شما را تخریب کنند.اگر شما از میان وعده ها و نوشیدنی ها در طول روز استفاده میکنید دندان های خود را در معرض حملات مداوم قرار میدهید.
-
غذا های سالم برای دندان بخورید.برخی از غذا ها و نوشیدنی ها برای دندان های شما از دیگر غذا ها بهترند. از غذا هایی که در شکاف بین دندانهای شما گیر میکنند مثل چیپس، آب نبات و یا کوکی ها بپرهیزید.با این حال غذاهایی وجود دارند که مانند میوه و سبزیجات تازه وقهوه بدون شکر، چای و شکر و آدامس باعث افزایش جریان بزاق میشوند و به شستشو دندان ها کمک میکنند.
مشکلات مربوط به پوسیدگی دندان ها
تورم لثه
باد کردن و تورم لثه می تواند از نشانه های وجود پوسیدگی در دندان باشد حتی اگر دردناک نباشد. اگر دندانتان دچار آسیب دیدگی بشود, ممکن است این آسیب دیدگی به عصب ها برسد در چنین شرایطی ممکن است دندان درد نگیرد اما عفونت در ریشه دندان و لثه وجود داشته باشد. اگر لثه تان تورم داشت، سریعا به دندان پزشک مراجعه کنید.
مشاهده لکه روی دندان ها
وجود لکه های قهوه ای یا سیاه یا سفید بر روی دندان ها معمولا نشان دهنده پوسیدگی می باشد، با این حال ممکن است مشکل مربوط به پوسیدگی نیز نباشد، چنانچه لکه ای روی دندان تان مشاهده کردید بهتر است به دندانپزشکی برای بررسی موضوع مراجعه کنید.
خونریزی لثه در زمان مسواک زدن
اگر در زمان مسواک زدن دندانها لثه دچار خونریزی شود ممکن است علت آن مربوط به پوسیدگی باشد, خونریزی لثه ها در زمان مسواک زدن می تواند نشانه ای از اختلال لثه یا پوسیدگی عمیق دندانی باشد, اگر در مرز بین دندان و لثه دچار پوسیدگی شدید شده باشید ممکن است ذرات مواد غذایی در حفره های ایجاد شده ناشی از پوسیدگی گیر کنند و باعث عفونت بیشتر و آسیب لثه ها بشوند.
درد دندان در زمان خوردن غذا
اگر زمانی که خوراکی می خورید, دندانتان دچار درد می شود می تواند علت این درد وجود پوسیدگی یا ترک بر روی دندان تان باشد، اگر بعد از گاز زدن یا جویدن برخی از خوراکی ها دندان تان تیر می کشد و دچار درد ناگهانی می شود ممکن است این دندان دچار عفونت شده باشد، اگر زمانی که به دندانتان دست می زنید این دندان دچار درد می شود توصیه میکنیم حتماً به دندانپزشکی مراجعه کنید.
طعم تلخ یا بوی بد دهان
چنانچه متوجه بوی بد یا طعم تلخ در دهان تان شدید و اگر این موضوع برطرف نمی شود احتمال وجود پوسیدگی در دندان وجود دارد، زمانی که دندان دچار پوسیدگی و کرم خوردگی می شود حفره هایی روی دندان ها ایجاد می شود، در نتیجه ایجاد این حفره ها روی دندان ها ذرات غذایی درون این حفره ها گیر می کنند و باعث رشد باکتری ها می شوند، تجمع باکتری ها می تواند باعث ایجاد بوی بد در دهان بشود و اگر این مشکل رفع نشود در آینده می تواند مشکلات جدی تری برای دندان به وجود بیاورد.
حساسیت دندانها به سرما و گرما
بخش مرکزی دندان یعنی پالپ دندان حاوی عصب و رگ های خونی می باشد، زمانی که دندان دچار پوسیدگی می شود و این پوسیدگی به بخش مرکزی دندان نزدیک می شود دمای غذایی که میخوریم بر روی این عصب ها تاثیر می گذارد، بنابراین اگر دندان هایتان به خوراکی های سرد یا گرم حساس شده باشند احتمال وجود پوسیدگی بر روی این دندانها وجود دارد.
دندان دردهای مداوم
درد دندان شدید معمولاً از اصلی ترین علائم پوسیدگی دندانی می باشد مخصوصا در زمانی که دندان پوسیده در تماس با خوراکی قرار بگیرد، درد معمولاً یک نشانه می باشد و می تواند علت درد مشکل دندان یا بافت زیر لثه دندان باشد.
سوال و جواب
1-آیا میتوان دندانهای عقب را با ماده سفید پر کرد؟
بله این امکان وجود دارد که دندانهای عقب را با ماده سفید یا همان کامپوزیت پر کرد.
2-من همه دندونام یکم خراب شدن و سیاهی دارن خیلی کم و هیچ دردی ندارم ایا این خرابی ها بیشتر میشه ؟
باید چیکار کنم؟
بله ، درمان نشود پوسیدگی زیاد میشه و به ریشه دندان می رسد.
3-برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها از چه خمیر دندانی باید استفاده کرد؟
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بهتر است از خمیر دندانهای حاوی فلوراید بعد از هر وعده خوردن و نوشیدن استفاده گردد.