روش های ارتودنسی دندان و کامپوزیت دندان افزون بر اینکه ظاهر دندان را زیباتر کرده موجب میشود تا سلامت دندان هایتان را بدست آورید. البته لازم به ذکر است که هر کدام از این روش ها دارای عملکرد متفاوتی نیز هستند که دندانپزشک تشخص می شود برای درمان دندان های شما ارتودنسی بهتر است یا روکش، مهم است بدانید که ونیر کامپوزیت نوعی روکش با لایه ی نازک می باشد که روی دندان ها بعد از تراشیده شدن قرار می گیرد و ظاهر زیبایی را به آن میبخشد، ارتودنسی دندان از طریق قالب و سیم پیچی ریشه دندان را جابه جا کرده و از همین روی دندان ها در جای درست و مناسب خود قرار می گیرند.
در یک توضیح کلی می توان گفت که به غیر از زیباسازی دندان، انتخاب درست کامپوزیت دندان و یا ارتودنسی وابسته به عواملی نظیر شکل دندان ها، مقدار و میزان کجی و شلوغی دندان و همینطور درخواست مراجعه کننده، تعیین می شود. در نهایت شما می توانید با بیان کردن درخواست خود، مشاوره و بررسی های جراح دندانپزشک روش مناسب را انتخاب کرده و شاهد از بین رفتن کج و شلوغی دندان و صاف و هماهنگ بودن آن شوید.
ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت دندان؟
برای اصلاح طرح لبخند انواع مختلفی از روش های درمانی در دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی وجود دارد که می توانید آنها را انتخاب کنید که بر روی موقعیت دندان های شما و قرارگیری صحیح آنها تأثیر می گذارد. حقیقت این است که هر ناهنجاری یا مشکلی در دندانهایتان میتواند دندانهای مجاورتان را تحت تأثیر قرار دهد و شما را به شدت گاز بگیرد، صبحها فکتان درد میکند، غذایتان را خوب نمیجوید، نمیتوانید تمام دندانهایتان را درست تمیز کنید...
به همین دلیل، روکش ها و ارتودنسی به درمان هایی تبدیل می شوند که برای بسیاری از افراد می تواند ضروری باشد و علاوه بر بهبود زیبایی، سلامت دهان و دندان آنها را نیز بهبود بخشد. در این مقاله به جزئیات می پردازیم که چه زمانی ارتودنسی بهتر است (چه با بریس یا نامرئی) و چه زمانی بهتر است روکش دندان (کامپوزیت) قرار دهید.
تفاوت ارتودنسی و روکش دندان چیست؟
ابتدا به طور کلی به تعریف هر یک از روش ها میپردازیم:
روکشهای دندان ورقههای نازکی (سرامیک یا کامپوزیت) هستند که روی دندانها قرار میگیرند و اجازه میدهند رنگ آنها تغییر کند و همچنین ناهنجاریهای جزئی یا مشکلات تراز آنها تغییر کند.
ارتودنسی درمانی عالی برای اصلاح موقعیت یا تراز نامناسب دندان ها است. دستگاه های ارتودنسی وظیفه انتقال تدریجی دندان ها به موقعیت مورد نظر را بر عهده دارند.
کامپوزیت دندان چه تفاوت هایی با ارتودنسی دارد؟
- موارد مصرف: ارتودنسی فقط بر روی موقعیت یا تراز دندان ها تاثیر می گذارد، در حالی که روکش کامپوزیت دندان به شما اجازه می دهند اندازه و رنگ دندان را تغییر دهید.
- فوری بودن نتایج: درمان با روکش که معمولاً به 2-3 جلسه در کلینیک دکتر مریم محمدی نیاز دارد، بسیار زودتر از ارتودنسی که معمولاً حداقل به یک سال زمان نیاز دارد، پایان می یابد.
- تراشیده شدن دندان قبلی: برای قرار دادن روکشهای دندانی روی دندانهای نامناسب و بیمارانی که نمیخواهند ارتودنسی انجام دهند، معمولاً به کنده کاری قبلی نیاز است تا امکان تثبیت آنها روی سطح دندان فراهم شود. از طرف دیگر، اگر ارتودنسی قبلی به گونهای انجام شود که دندانها به خوبی قرار گرفته باشند، کندهکاری قبل از روکش معمولاً ضروری نیست یا حداقل ضروری است و درمان کمتر تهاجمی و برگشتپذیرتر است.
- درمان انفرادی دندان: ارتودنسی از طریق وسایل ارتودنسی که کل دندان را تحت تاثیر قرار می دهند اعمال می شود، در حالی که اگر می خواهید زیبایی یک دندان را بهبود بخشید، می توان از روکش ها استفاده کرد.
ارتودنسی دندان چیست؟
برای درمان دندان های کج و روی هم افتاه از درمان ارتودنسی استفاده می شود که موجب قرار گرفتن دندان ها در جای درست خود می شود لذا اگر دندان ها در جای درست خود باشند هنگام غذا خوردن فشار کمی به روی لثه ها ایجاد می شود اما اگر دندان ها کج باشند هنگام جوییدن غذا، فشار زیادی به ریشه دندان وارد می شود که در برخی موارد سبب می شود تا دندان ها آسیب ببینند و لثه ها زخم شوند.
ارتودنسی شاخه ای از علم است که به تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات فک، دندان و صورت می پردازد. درمان ارتودنسی به رشد فک در کودکان خردسال کمک می کند و به دندان ها کمک می کند تا در موقعیت های صحیح قرار گیرند و در بزرگسالان هم شلوغی ها و ناهنجاری های بسته شدن موجود و همچنین اختلالات فک و صورت را اصلاح می کند. با درمان ارتودنسی میتوانید دهان سالمتر، ظاهری چشمگیرتر و دندانهایی داشته باشید که برای مدت طولانیتری در دهان شما باقی میمانند. علاوه بر این، ارتودنسی، با شاخه های مختلف پزشکی و دندانپزشکی در درمان اختلالات فک و صورت مادرزادی یا اکتسابی همکاری می کند. ارتودنسی انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
- ارتودنسی ثابت:
براکت های فلزی؛ آنها پرکاربردترین دستگاه های ارتودنسی هستند. این براکت ها که تک تک به دندان ها می چسبند، به لطف سیم های ارتودنسی که از بین آنها عبور می کنند، دندان ها را حرکت می دهند.
- براکت های شفاف:
این براکت ها که از مواد همرنگ دندان یا کاملا شفاف ساخته شده اند، بر اساس همان براکت های فلزی کار می کنند. مهمترین تفاوت این است که کمتر به نظر می رسد. علاوه بر این، بیشتر در بزرگسالان استفاده می شود زیرا نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارد.
- براکت های زبانی:
آنها براکت های فلزی ثابتی هستند که به سطح داخلی دندان ها می چسبند. مهمترین ویژگی آن این است که از بیرون قابل مشاهده نیست. به دلیل تفاوت در تکنیک های درمان، زمان درمان در مقایسه با بریس های فرسوده از جلو طولانی تر است.
چه زمانی درمان ارتودنسی توصیه می شود؟
ارتودنسی، درمانی است که ما برای موارد متعددی که هدف نهایی آنها اصلاح مشکلات دندانی است، مانند:
- دندان های کج
- برآمدگی فوقانی یا اورجت
- دندان های شلوغ یا دندان هایی با فاصله زیاد
- مال اکلوژن (تماس بد بین دندان های بالا و پایین)
- خط میانی نابجا (Misplaced midline)
- باز بودن بین دو فک (open bite)
- حالت دیپ بایت (over bite)
- حالت آندر بایت (under bite)
- حالت کراس بایت (cross bite)
البته این متخصص ارتودنسی خواهد بود که می تواند جزئیات بیشتری را در مورد نوع درمانی که بر اساس مشکل دهان شما نیاز دارید، توضیح دهد.
مزایای ارتودنسی دندان
- اصلاح طرح لبخند
- بالا رفتن استحکام دندانها
- حل شدن مشکلات لثه
- حل شدن برخی از مشکلات گوارشی
- کاهش خطر پوسیدگی دندان
- بالا رفتن اعتماد به نفس
- تمیز شدن راحتتر دندانها
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان یک رزین مصنوعی است که در دندانپزشکی به عنوان ماده ترمیمی استفاده می شود. کامپوزیت های مدرن مزایای متعددی دارند و می توانند برای اهداف دیگری نیز استفاده شوند. رزین های کامپوزیت یا اینله های کامپوزیت دوام و مقاومت خوبی در برابر شکست در ترمیم های کوچک و متوسط ارائه می دهند. این ترمیم ها در برابر سایش مداوم و تشدید شده روی دندان ها و همچنین در برابر نیروهای جویدنی موجود محافظت می کنند. ترمیم های کامپوزیت می توانند جایگزین پوسیدگی های عمده دندان، هم در نواحی جانبی و هم در ناحیه فرونتال شوند.
ونیرهای کامپوزیت مزیت بزرگی دارند که از نظر مالی مقرون به صرفه تر هستند. همچنین بسیار سریعتر ساخته می شوند، بنابراین می توانید در کمترین زمان از یک لبخند حسادت آمیز لذت ببرید. مزیت دیگر این نوع روکش ها این است که نیازی به برداشتن قابل توجهی از لایه مینای دندان ندارند. به همین دلیل است که این عمل زیبایی دندان کاملاً برگشت پذیر و بدون دردسر زیاد است.
بنابراین، ونیرهای کامپوزیت انتخاب ایده آلی به نظر می رسند، معایب کوچک این نوع روکش ها عبارتند از: مقاومت کمتر در طول زمان (هر چند سال یکبار نیاز به پولیش کامپوزیت دندان دارند) و اینکه در تماس با دود سیگار، شراب قرمز، قهوه و غیره راحت تر از روکش های سرامیکی تغییر رنگ می دهند.
مزایای کامپوزیت دندان
- کوتاه بودن مدت درمان
- استحام بالا
- هزینه کمتر
- تغییر ایرادات جزئی
- عدم نیاز به تغییر ساختار دندان
- امکان ترمیم شدن دندان
- ظاهری طبیعی
چه زمانی کامپوزیت دندان توصیه می شود؟
کامپوزیت دندان راه حل بسیار سریع تری با هدف زیبایی شناختی واضح هستند. با امکان انتخاب بین ونیرهای پرسلن و کامپوزیت ونیر، می توانید زیبایی دندانی عالی را به سرعت و راحت داشته باشید. این درمان شامل قرار دادن روکش روی دندان های بیمار است. دندان های اصلی جابجا یا اصلاح نمی شوند، بنابراین عملکرد آنها تغییر نمی کند. این ورق ها را می توان از نظر اندازه، شکل و رنگ برای دستیابی به نتیجه ای متناسب با نیاز شما تطبیق داد.
ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت دندان؟
همانگونه که بیان کردیم، عملکرد ارتودنسی با کامپوزیت دندان کاملا متفاوت می باشد ولیکن در نهایت زیبایی را برای دهان و دندان شما به ارمغان می آورد. در پاسخ به سوال که ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت دندان، می توان گفت که برای افرادی که دندان های بهم ریخته، کج، شلوغ که فک آن ها عقب و جلو می باشد، درمان ارتودنسی که مدل های مختلفی دارد پیشنهاد می شود تا دندان ها در جای مناسب خود قرار بگیرند. اما افرادی که می خواهند علاوه بر زیباسازی دندان ها و تغییر رنگ آنها، کمی دندان ها را صاف و هماهنگ تر کنند، کامپوزیت دندان توصیه می شود. اما بهتر است برای تشخیص درست و درمان صحیح حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و معاینات لازم را قبل از اعمال روش دندانپزشکی انجام دهید.