پوسیدگی دندان یک بیماری دهان و دندان بسیار شایع است و باید در اسرع وقت درمان شود. حفره هایی که در دندان ایجاد می شود نیاز به ترمیم دارد. در این موارد باید بافت پوسیده دندان برداشته شود و دندان ها با مواد مناسب ترمیم شوند. آمالگام دندان که ترکیبی از جیوه و آلیاژ نقره است، به عنوان یک ماده ترمیم کننده به طور گسترده استفاده می شود. در کل وقتی دندان پوسیده می شود، دندانپزشک متخصص قسمت پوسیده که آلوده و دارای عفونت می باشد را خالی کرده و سپس آن را با مواد مناسب از جمله آمالگام پر می کند. به این عمل پرکردن دندان گفته می شود که دکتر مریم محمدی متخصص ترمیمی و زیبایی دندان در کرج انجام میدهد. برخی از مردم این نوع ترمیم را پرکردن دندان با جیوه می نامند زیرا آمالگام شامل یک پودر از فلزات نقره، قلع، مس و روی است که با جیوه مایع ترکیب می شود. تنها تفاوتی که آمالگام دارد این است که درصد فلزات مختلف از جمله میزان نقره و شکل ذرات در آن می باشد.
ترمیم دندان آمالگام چیست؟
آمالگام یکی از قدیمی ترین موادی است که برای پرکردن دندان هایی که پوسیدگی دارند، استفاده می شده است. ترمیم هایی با این ماده خواص بهتری مانند مقاومت در برابر خوردگی به دندان ها می دهد. آمالگام دندان مخلوطی از فلزاتی مانند نقره، مس و قلع است و همچنین از تقریباً 60 درصد جیوه مایع تشکیل شده است.
آمالگام اغلب برای ترمیم دندان های پوسیده استفاده می شود. مدت زمان زیادی است که با موفقیت استفاده می شود و کیفیت آن در طول سال ها بهبود یافته است. ترمیم های آمالگام بسیار مقاوم و مقرون به صرفه هستند از همین روی اغلب برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، آنها به رنگ دندان نیستند. تنها عیبی که این ماده ی پر کننده دارد این است که همرنگ دندان نیست و به علت عنصر تشکمیل دهنده ی آن به رنگ نقره ای می باشد. مواد ترمیمی فعلی که می توانند جایگزین آمالگام دندان شوند از جمله کامپوزیت دندان، هزینه مراقبت از دندان را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند.
پر کردن دندان با آمالگام
ترمیم های آمالگام دندان بی ضرر هستند، اما اجزای آمالگام و سایر مواد ترمیم کننده دندان ممکن است در موارد خاص، عوارض جانبی موضعی یا واکنش های آلرژیک ایجاد کنند. نشان داده شده است که مقدار کمی جیوه ای که از ترمیم آمالگام خارج می شود، به ویژه در حین قرار دادن و حذف، هیچ اثر نامطلوب دیگری برای سلامتی ایجاد نمی کند. ماندگاری پر کردن دندان با آمالگام به طور تقریبی 8 الی 10 سال می باشد، پس می توان گفت دارای مقاومت و طول عمر بالا می باشد.
به دلیل نگرانی در مورد اثرات نامطلوب جیوه، برخی از بیماران، با یا بدون علائم، ممکن است درخواست حذف ترمیم آمالگام خود را داشته باشند. بنابراین پس از معاینه کامل و درمان مناسب دندانپزشکی دندان پوسیده با مواد آمالگام پر می شود.
درصد بالای جیوه و نقره موجود در آمالگام باعث میشود این نوع پرکنندهها قالبپذیرتر شوند و همچنین به سرعت سفت میشوند و در مقابل نیروهای وارده هنگام گاز گرفتن و جویدن مقاومت میکنند.
مزایا و معایب آمالگام
آمالگام به دلیل خواص متفاوتی که دارد، یک ماده دندانپزشکی پرکاربرد به ویژه در حفره های دندانی در دندان های خلفی و بزرگ می باشد. با این حال، برای اینکه بتوان از آن استفاده کرد، این حفره ها باید شرایط خاصی را برای حفظ مواد داشته باشند.
اندازه: |
برای پرکردن پوسیدگی دندان با آمالگام، دندانپزشکان باید حفره های بزرگ و به شکلی خاص در دندان ایجاد کنند که گاهی اوقات تهاجمی و غیرضروری تلقی می شود زیرا لازم است دندان ها را حتی در قسمت های سالم فرسوده کرد. در حال حاضر، به لطف مواد و تکنیکهای جدید که در آن حفرهها فقط در مناطقی قرار میگیرند که واقعاً تحت تأثیر حفرهها قرار گرفتهاند و میتوان آن را بدون نیاز به گسترش حفره فقط برای حفظ مواد با رزین پر کرد. از این نظر، رزین ها از نوعی چسبندگی شیمیایی استفاده می کنند که به حفظ آنها در حفره های کوچک و نه بزرگ کمک می کند. |
زیبایی شناسی: |
عیب بزرگ آمالگام ها زیبایی نامناسبی است که در مقایسه با کامپوزیت و لمینت سرامیکی که تصویری شبیه به دندان ارائه می دهند، که به حدی با هم ترکیب می شوند که هیچ کس متوجه نمی شود که شما ترمیم شده اید. از طرفی آمالگام به دلیل رنگ نقره ای آن بسیار به چشم می آید و در حفره های دندان جلویی مورد استفاده قرار نمی گیرد. |
انقباض پذیری: | یکی از بارزترین ویژگی های آمالگام، انقباض اندک آن پس از قرار گرفتن در داخل حفره است، بر خلاف مواد ترمیمی جدید که درجاتی از انقباض را تحمل می کنند، این امر به ماندگاری بیشتر ترجمه می شود زیرا فضای بین دندان و ماده حداقل خواهد بود. بنابراین بقایای مواد غذایی و باکتری ها کمتر روی آن سطح باقی می مانند. |
زیست سازگاری: |
برخی از تحقیقات نشان می دهد که سطوح بالاتر جیوه در خون و ادرار، در افرادی که ترمیم آمالگام روی دندان های خود دارند، که می تواند به عنوان درجه خاصی از مسمومیت طولانی مدت تعبیر شود. با این حال، آنها همچنین اشاره می کنند که ما می توانیم مقادیر زیادی جیوه را در محیط و مواد غذایی پیدا کنیم، بنابراین تأثیر مستقیم ترمیم آمالگام بر سلامت هنوز مورد تردید است. |
جایگزین های آمالگام چه موادی هستند؟
دندانپزشکان از مواد دیگری نیز برای ترمیم دندان از جمله: رزین کامپوزیت، لمینت و طلا. کامپوزیت ها رزین استفاده می کنند، ماده ای به رنگ دندان، بسیار زیبا، اما بسیار سریعتر از آمالگام فرسوده می شوند.
اخیراً تغییر پرکننده ها یا پرکننده های آمالگام نقره برای پرکننده های زیبایی یا رزین های کامپوزیت مد شده است. با این حال، برداشتن پرکردگی های خوب آمالگام باعث از بین رفتن غیر ضروری قسمت های سالم دندان می شود و می تواند جیوه بیشتری آزاد کند. بنابراین، فقط در صورتی باید پرکننده های آمالگام خود را تعویض کنید که فرسوده شده باشند یا دندان ها از حفره دیگری در زیر آن رنج ببرند.
قیمت پر كردن دندان با آمالگام
هزینه پر کردن دندان با آمالگام در سال 1402 از 2,200,000 تومان تا 2,500,000 تومان می باشد، البته این قیمت تقریبی می باشد برای بدست آوردن قیمت بروز ترمیم و پر کردن دندان با آمالگام با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
مراحل ترمیم دندان با آمالگام چگونه است؟
- قبل از پر کردن دندان با آمالگام، بی حسی به دندان تزریق می شود. البته لازم به ذکر است که برای پر کردن دندان باید بی حسی تزریق شود تا فرد بیمار دردی را حس نکند و دندانپزشک عاج را خالی کند.
- سپس دندان ها شست و شو و ضدعفونی می شود.
- کپسول های آمالگام که ترکیبی از فلز و جیوه است در دستگاه مخصوص قرار گرفته شده و بعد از ترکیب مواد با یکدیگر به صورت خمیری شکل در می آید و با گذشت دو و یا سه دقیقه این خمیر درون حفره توسط دندانپزشک قرار می گیرد.
- بعد از اینکه آمالگام درون دندان قرار گرفت دندانپزشک پستی بلندی های ترمیم را بررسی کرده و اضافات آن پاک می شود. از این روی بیمار یک ترمیم عالی و با کیفیت خواهد داشت با طول عمر حداقل 10 سال.
مضرات و یا معایب ترمیم دندان با آمالگام چیست؟
- افزایش احتمال حساسیت دندانها به گرما: فلز هادی خوب سرما و گرما است و تغییر دما را به عصب دندان منتقل میکند.
- زمان سفت شدن: آمالگام به سرعت سفت نمیشود. بیمار تقریباً تا 24 ساعت پس از پر کردن دندان با آمالگام نباید با دندان پر شده غذا بجود تا آمالگام به تدریج محکم شود.
- وجود جیوه و فلزات دیگر در آمالگام: جیوه فلزی سمی است و ممکن است باعث حساسیت بیمار بشود.
- زیبایی: آمالگام همرنگ دندان نیست و غالباً از نقرهای به سیاه تغییررنگ میدهد.
- به خطر انداختن سلامت ساختار دندان: برای نگه داشتن و محکم بودن ترمیم آمالگام باید بخشی از ساختار سالم دندان برداشته شود.
- ضعیف شدن دندان: آمالگام دندانی به مرور زمان منبسط میشود و باعث شکستگی قابل توجه دندان میشود؛ به ویژه ازآنجایی که آمالگام معمولاً برای ناحیههای بزرگی استفاده میشود که فشار زیادی را تحمل میکنند.
مزایای ترمیم دندان با آمالگام چیست؟
- برای پر کردن دندان با پوسیدگی های خیلی عمیق انتخاب اول هستند.
- قیمت آنها در مقایسه با سایر ترمیم ها، ارزان تر است.
- با نگهداری خوب، عمر طولانی تری دارند و به مرور زمان هم بهتر و بهتر می شوند.
- استحکام آمالگام دندانی بالاست و فشارهای جویدن را به خوبی تحمل می کند.
- میزان شروع مجدد پوسیدگی اطراف آن، نسبت به کامپوزیت دندان کم تر است.
- مراحل کاری آن ساده تر و سریع تر از کامپوزیت دندانی است و برای کودکان هم کاربرد زیادی دارد.