جرم گیری به معنای برداشتن لایههایی است که روی سطح دندانها ظاهر میشوند که به آن تارتار نیز گفته میشود، توسط دندانپزشک با ابزارهای مخصوص می باشد. ساختارهایی که در بالای خط لثه ایجاد میشوند میتوانند باعث التهاب در لثه شوند و منجر به حساسیت و آسیب به لثهها شوند. این می تواند به مرور زمان منجر به بیماری لثه شود که یکی از این موارد التهاب لثه است. با خونریزی خود را نشان می دهد. پلاک های دندانی که به رنگ متخلخل، سخت، قهوه ای و زرد هستند به دلیل ساختار خود به راحتی می توانند نوشیدنی ها و مواد غذایی را در خود نگه دارند و مسواک زدن صحیح و استفاده از نخ دندان را با مشکل مواجه کنند.
به دلیل تشکیل باکتری باعث ایجاد بوی بد دهان و تارتار می شود. اگر التهاب لثه درمان نشود، می تواند باعث پریودنتیت و از دست دادن بیشتر استخوان شود. بنابراین، جرم گیری دندان، مراقبت مناسب و حفظ بهداشت دهان را آسان تر می کند. از دیگر روش های جرم گیری، جرم گیر لثه می باشد که به برداشتن پلاک ها و باکتری های عمیق تر که در حد فاصل دندان و لثه ها قرار گرفته اند، می پردازد در این مقاله از سایت دکتر مریم محمدی به فرق جرمگیری لثه با جرمگیری دندان می پردازیم، با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان روشی است که به عنوان تمیز کردن عمیق دندان نیز شناخته می شود. جرم گیری دندان به درمان بیماری مزمن پریودنتال (بیماری لثه) کمک می کند. در محدوده تمیز کردن عمیق دندان، همچنین به عنوان درمان لثه شناخته می شود و توسط دندانپزشکان به طور کلی به عنوان جرمگیری نامیده می شود، فضای بین دندان ها و لثه ها تا ریشه تمیز می شود.
در این روش تمیز کردن دندان جلو، پشت و کنارههای دندان بالاتر از خط لثه تمیز میشود، در حالی که در روش جرمگیری دندان، همین فرآیند انجام میشود، اما ریشه دندان از زیر خط لثه و تارتار و غیره برداشته میشود. مواد زائد از پاکتی که بین ریشه دندان ظاهر می شود خارج می شود.
تمیز کردن دندان در مطب دندانپزشکی برای از بین بردن پلاک و جرم دندان انجام می شود. پلاک یک لایه چسبنده حاوی باکتری است که روی سطح دندان ها تشکیل می شود. تارتار یک پلاک معدنی است که سفت شده و به سختی با مسواک پاک می شود. رسوبات بیش از حد پلاک و تارتار در صورت عدم درمان می تواند باعث التهاب لثه شود.
تمیز کردن حرفه ای منظم دندان به جلوگیری از پوسیدگی و درمان بیماری لثه کمک می کند. جرم گیری، روشی برای تمیز کردن ناحیه زیر خط لثه، ممکن است هنگام تمیز کردن دندان ها نیز انجام شود. دندانپزشک یا متخصص بهداشت شما از یک جرمگیر دستی یا ابزار اولتراسونیک با سرعت بالا برای تمیز کردن سطوح دندان استفاده می کند.
جهت جرم گیری دندان در کرج کلیک کنید.
بعد ازجرم گیری دندان به چه نکاتی باید توجه کرد؟
پس از جرم گیری دندان، حساسیت های خاصی باید در نظر گرفته شود. پس از اعمال، لازم است توصیه های دندانپزشک را رعایت کنید. برخی از این پیشنهادات به شرح زیر است:
- پس از جرم گیری دندان، تا 20 دقیقه نباید چیزی بخورید یا بنوشید.
- پس از انجام فرآیند تمیز کردن، ممکن است به مدت 1 روز حساسیت به سرما و حساسیت به گرما در دندان ایجاد شود.
- پس از استفاده، می توانید با نمک مخلوط شده در آب گرم غرغره کنید تا روند بهبودی کوتاهتر شود.
- مسواک زدن مرتب دندان ها هر روز ادامه می یابد.
- در صورت احساس درد بعد از عمل می توان از مسکن استفاده کرد.
- معاینات دندانپزشکی باید حداقل هر 6 ماه یکبار ادامه یابد.
جرم گیری لثه چیست؟
در حد فاصل و میان دندان ها و لثه ها باکتری ها و پلاک ها تجمع پیدا می کنند و برای از بین بردن این پلاک ها از روش دندانپزشکی، جرم گیری لثه (Root Planing) استفاده می شود. لذا در برخی موارد فاصله بین دندان ها و لثه ها عمیق می شود و در این صورت جرم زیادی در این قسمت دهان قرار می گیرند و اگر این جرم ها در فضا باقی بمانند، دندان و بافت های لثه آسیب پیدا می کنند و بهترین گزینه جرم گیری لثه می باشد تا رسوبات تجمع پیدا کرده از بین بروند و دندانپزشک به از بین بردن فضای ایجاد شده خواهد پرداخت.
در برخی موارد که البته نادر است، جرم به ناحیه زیر لثه، درست قسمتی که لثه اطراف دندان را در برگرفته است وارد می شود. چنین مواقعی میزان خطر بسیار بیشتر است و در صورتی که به موقع رفع نشود، با ایجاد عفونت به ریشه دندان و استخوان فک نیز صدمه وارد می شود.
مزایای جرم گیری لثه
- محافظت از ریشه دندان در مقابل عفونت ناشی از جرم لثه
- جلوگیری از خراب شدن دندان ها و آسیب به استخوان فک در اثر انتقال عفونت
- برداشتن و حذف رسوب و لایه های تشکیل شده جهت زیبا سازی لثه و دندان
- تخلیه عفونت ایجاد شده بر اثر پلاکت ها و رسوب ها
عوارض جرم گیری لثه
- گسترش عفونت به محل ریشه دندان و اطراف استخوان فک
- عدم ماندگارینتیجه جرم گیری که با عفونت مجدد لثه در کوتاه مدت همراه می شود.
- بنابراین توصیه می شود حتما در انتخاب کلینیک و متخصص دندانپزشکی برای انجام جرم گیری لثه بیشترین دقت را داشته باشد.
- عدم انجام جرم گیری به صورت کامل
- انتقال عفونت به مناطق دیگر دهان و بدن
- وارد شدن صدمه و آسیب به بافت لثه
برای اطلاعات بیشتر مقاله عوارض جرم گیری دندان را بخوانید.
فرق جرمگیری لثه با جرمگیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان و همینطور جرم گیری لثه هر دو روش هایی از دندانپزشکی هستند که به منظور تمیز کردن پلاک و رسوبات استفاده می شوند. تفاوت جرم گیری لثه و جرم گیری دندان در این می باشد که در جرم گیری دندان پلاک های ایجاد شده روی دندان ها تمیز می شوند و در جرم گیری لثه دندانپزشک به تمیز کردن جرم ها و باکتری هایی که در نواحی عمیق تر تجمع پیدا کرده اند مانند بین لثه و دندان، خط مرزی دندان و لثه و همچنین زیر لثه، می پردازد. برای انتخاب بهترین روش مناسب با دندان های شما بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید و دندان های خود را از پلاک ها پاک کنید.
جرم گیری لثه چگونه انجام میشود؟
-
ایجاد بی حسی موضعی
برای انجام جرم گیری لثه نیازی به بیهوشی نیست و به صورت سرپایی برای فرد انجام می شود، اما ممکن است برای ایجاد سطح صاف و برداشتن جرم ها و همینطور عفونت، بیمار احساس درد و ناراحتی کند، دندانپزشک از بی حسی موضعی استفاده می کند. از همین روی تا چند ساعت بیمار در قسمت دهان و لب های احساس بی حسی می کند.
- تراش دادن و تخلیه جرم و رسوب
بعد از اینکه دندان فرد بیمار به طور کامل بی حس شد، دندانپزشک از طریق ابزارهای مخصوص خود شروع به برداشتن و تراشیدن جرم ها و همچنین رسوبات می کند که در حد فاصل بین دندان ها و لثه ها قرار دارند، مهم است بدانید که این روش بسیار حساس بوده و نیاز به دقت فراوانی دارد و به همین دندانپزشک از ابزار مخصوص اسکیلر و آلتراسونیک استفاده می کند و در نهایت بافت لثه از جرم و باکتری ها پاکسازی می شوند.
- استفاده از فیبر آنتی بیوتیک در محل جرم گیری
هنگامی که جرم گیری انجام شد و دندانپزشک بعد از بررسی ها متوجه تمیز شدن لثه ها از باکتری و پلاک ها و نداشتن عفونت در ریشه دندان شد، قسمت مورد نظر در دهان را با استفاده از فیبر آنتی بیوتیک پر می کند. از مزیت های این فیبر ها می شود به کاهش درد، سرعت بخشیدن به بهبودی لثه ها و همچنین پیشگیری از عفونت اشاره نمود. البته مهم است در نظر داشته باشید که بعد از یک هفته باید برای برداشتن این فیبر به دندانپزشکی مراجعه کنید.
-
معاینه نهایی برای تایید فرآیند درمان
برای بررسی کامل وضعیت لثه ها بعد از جرمگیری لثه دندانپزشک یک جلسه برای معاینه نهایی در نظر می گیرد تا از پاکسازی لثه ها از پلاک ها اطمینان حاصل کند. در صورتی که در این معاینه جرم مشاهده شود پزشک روش های دیگری برای پاکسازی در نظر می گیرد.
آیا جرم گیری دندان درد دارد؟
جرم گیری دندان معمولاً به صورت آسان و بدون درد انجام می شود. با این حال، در برخی موارد ممکن است درد و یا حساسیت در حین یا بعد از جرم گیری دندان رخ دهد.
جرم گیری لثه در منزل
- جوش شیرین و آب
-
جوش شیرین با آب و سرکه
-
جوش شیرین با لیمو
-
جوش شیرین با توت فرنگی
-
جوش شیرین با نمک دریا
-
جوش شیرین و خمیر دندان
-
جوش شیرین با روغن نارگیل
-
جوش شیرین با روغن زیتون
-
توت فرنگی با خمیر دندان
-
نمک دریا با خمیر دندان
-
نمک دریا و لیمو
-
هیدروژن پراکسید
-
هیدروژن پراکسید با جوش شیرین
-
پوست موز
-
سیب
-
سرکه سیب
-
ژل آلوئورا و گلیسیرین
-
پوست پرتقال
همینطور مطالعه کنید:
تفاوت جرم گیری و بلیچینگ دندان چیست؟