علت آفت دهان چیست؟
زخم آفت یکی ازشایع ترین بیماری های دهانی می باشد که معمولا به صورت زخم خوش خیمی که در قسمت بافت های نرم زبان، لب و لثه ایجاد می شود که ممکن است برای هرکسی در هر سنی پیش بیاید که این زخم به رنگ های سفید یا زرد بودهو اغلب به شکل بیضی و دایره ای نمایان می شود، نکته ی مثبتی که این زخم سطحی دارد این است که به هیچ عنوان مسری وقابل سرایت نیست. کمبود ویتامینهایی از جمله ویتامین B-3 یا همان نیاسین، B-9 یا اسید فولیک، B-12 یا کوبالامین مزید بر علت ایحاد این بیماری می شود. و لازم به ذکر است که کمبود آهن، کلسیم و روی ممکن است سبب ایجاد آفت دهان یا زبان بشود. با سایت دکتر مریم محمدی همراه باشید.
علت آفت مکرر دهان
- اختلال های هورمونی
- وجود سیستم ایمنی ضعیف
- اضطراب و استرس
- ضربه مسواک به دهان
- در مواقع ترک سیگار
- گاز گرفتن زبان
- سرطان دهان
- عفونت های ویروسی
- روند قاعدگی
- کافی نبودن ویتامین ها و مواد معدنی در بدن
علائم های ایجاد زخم آفت دهان
از آنجایی که آفت دهان مسری نمی باشد و درد آن حدودا بین 7 تا 10 روز از بینمی رود گاهی با علائم هایی نظیر تب در غدد لنفاوی نمایان می باشد که البته بعد از سه روز از بین می رود از دیگر علائم این عارضه می شود به
- زخم های زردو سفید
- التهابی در دهان به رنگ قرمز
- ایجاد سوزش در لثه و دهان
انواع آفت دهان
آفت ها از نظر اندازه و درد به سه نوع کوچک، بزرگ و تبخال تقسیم می شود که در ادامه به این سه نوع زحم می پردازیم.
-
آفت کوچک ( آفت جزعی یا مینور)
این نوع آفت که از بقیه شایع تر است و به صورت دایره ای شکل که کمتر از یک سانتی متر است به صورت خوشه ای در داخل گونه، لب و گونه نمایان می شود و پس از دو هفته بهبود می یابد
-
آفت بزرگ (ماژور یا اصلی)
این زخم اغلب در نزدیک لوزه ایحاد شده که اندازه ای بزرگ تر از آفت جزعی دارد که دردناک بوده و درمان آن ممکن است چند هفته به طول بی انجامد، این نکته را در نظر داشته باشید که هر آفتی در دهان شما اگر بیشتر از سه هفته بود، حتما به دندانپزشک مراجعه و تحت درمان قرار بگیرید.
-
تبخال دهانی (ویروسی هرپسی)
کوچک ترین نوع آفت دهانی بوده که دارای قطر چند میلیمتر بوده و به صورت خوشه ای از آفت کوچک ایجاد شده و بسیار دردناک می باشد، این زخم تا ده روز بعد درمان می شود.
تشخیص آفت دهان
- آزمایش خون
- رسی ویتامین B12، اسید فولیک و آهن
- کشت زخم تا آفت را از زابخال تشخیص دهد
درمان آفت دهانی
داروهای موضعی
داروهای ضد درد موضعی : برای تسکشن درد، جلوگیری از آفت دهان و کاهش التهاب می توانید از ژل ها و پماد های موضعی از جمله اوراژل، اورال بی و لیدوکائین که نوعی ماده بی حس کننده است، استفاده نمایید.
داروهای ضد التهابی موضعی : برای کاهش التهاب می توان به صورت موضعی از داروهای استروئیدی که شامل تریامسینولون استوناید یا فلوسینونید می شود استفاده نمود. البته این دارو ها بنا به نسخه پزشک به فروش می رسد.
داروهای آنتی بیوتیکی
اگر پزشک علائمی از جمله بیماری های ترشحی، پوسته پوسته شدن و تب را در شما ببیند احتمال این وجود دارد که آفت دهان به باکتری ها آلوده شود سپس از داروهای موضعی آنتی بیوتیک استفده می کند.
درمان فوری خانگی آفت دهان
برای سرعت بخشیدن به طی روند درمان این بیماری همانطور که در بالا ذکر شد 7 الی 10 روز می باشد می توانید از روش های خانگی نیز برای کاهش درد و سوزش بهره مند شوید. در ادامه به انواع آن می پردازیم.
- قرار دادن تکه ای یخ بر روی آفت دهان
- استفاده نکردن از خمیر دندان و دهان شوی هایی که حاکی از فاقد سدیم لوریل سولفات باشد
- از ترکیب بنادریل مایع را با منیزیم به جای دهان شویه استفاده کنید.
- برا مسواک زدن از برس ای نرم بهره مند شوید
- خوردن ویتامین B و ویتامین C به بهبود زخم کمک می کند
- شستشوی دهان با آب نمک یا جوش شیرین در روز
- گیاه دارویی بابونه و مریم گلی را پس از آغشته کردن حداقل چهار بار در روز به عنوان دهان شویه استفاده کنید.
- برخی از نوشیدنی ها ازجمله آب هویج، آب کرفس و گوجه فرنگی به درمان سریع آفت کمک می کند.
- سالاد های دارای پیاز برای زخم ها مفید است
- شیر منیزی را به گوش پاک کن آغشته کنید و بر روی آفت بمالید
دندان پزشک زیبایی در کرج
خانم دکتر مریم محمدی با داشتن تحصیلات عالیه و تخصص در درمان آفت دهان دربزرگسالان، بهبودی و رهایی از آفت را برای شما تضمین می کند. می توانید از طریق تماس باما مشاوره و وقت ملاقات بگیرید, علاوه بر این کلینیک زیبایی دکتر مریم محمدی در زمینه ترمیم دندان عصب کشی شده، لمینیت سرامیکی و روکش دندان را برای شما به ارمغان می آورد.
سوالات متداول
آنتی بیوتیک برای درمان آفت دهان چیست؟
برای بهبودی زخم در مدت زمان کوتاهی می توانید با استفاده از آنتیبیوتیک موضعی مانند کپسولهای ۲۵۰ میلیگرمی تتراسایکلین محلول در سرم فیزیولوژی و استفاده از آن به صورت دهانشویه بهره مند شوید.
درمان آفت دهان با عسل به چه صورت است؟
با استفاده از روزی ۴ بار عسل طبیعی روی زخم تاثیری مثبت برای طول درمان آن دارد. استفاده از عسل روند درمان آفت را ۴۳ درصد سرعت می بخشد.
پماد برای درمان آفت دهان چیست؟
آفتین ژل
- موثر در بهبود فوری و مناسب انواع آفت دهانی
- دارای اثرات التیام بخش و از بین بردن نشانه های مرتبط با آفت دهان
- محصولی گیاهی و دارای ریشه گیاه شیرین بیان