عوارض کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان نیز مانند بسیاری از روشهای زیبایی دیگر معایب و عوارض خاص خود را دارد که هر یک از آنها میتوانند به دندان اصلی فرد آسیب رسانده و یا آزاردهنده باشند. روشهای متنوعی برای از پیشگیری از عوارض کامپوزیت وجود دارند که با رعایت آنها میتوانید بهترین نتیجه را از این روش زیبایی و ترمیمی دندانها بدست آورید. از جمله عوارض کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شکستگی دندان
روکش کامپوزیتی نسبت به روکش لمینت از استحکام کمتری برخوردار است. به همین دلیل ممکن است در اثر وارد شدن یک فشار ساده دچار آسیب شده و دندان اصلی شما را نیز بشکند. با توجه به این موضوع، باید دقت داشته باشید که پس از کامپوزیت دندان از مواد غذایی سفت استفاده نکنید تا به کامپوزیت و دندانهای شما آسیبی وارد نشود.
پوسیدگی دندانها
دندانهایی که برای قرار دادن کامپوزیت تراشیده شدهاند، بیشتر از دندانهای سالم در معرض عفونت و پوسیدگی قرار دارند. به همین دلیل باید توجه داشته باشید که ذرات غذا میان کامپوزیت و دندانهای شما گیر نکند.
عفونت و تورم لثه
برای سازگاری بافت لثه با روکش دندان مدت زمان بیشتری نیاز است. به همین دلیل در این مدت ممکن است لثههای شما دچار التهاب، تورم و حتی عفونت خفیف یا شدید شود که به رسیدگی و درمان نیازمند هستند.
احساس درد پس از انجام کامپوزیت
قرار دادن روکش کامپوزیتی بر روی دندانها، عموما یک روش بدون درد و آسان است. اما برخی از افراد ممکن است تا چند روز پس از نصب آن احساس درد و ناراحتی در ناحیه دندان، فک و لثه خود داشته باشند.
احتمال ضعیف و نازک شدن مینای دندان
برای قرار دادن روکش کامپوزیت بر روی دندان، باید بخشی از مینای دندان تراشیده شود. در صورتی که دندانپزشک شکا تجربه و مهارت کافی نداشته باشد، ممکن است مینای دندان را بیش از حد بتراشد و موجب نازک شدن و ضعیف شدن آنها شود.
حساسیت دندانها به غذاهای سرد و گرم
دندانهای برخی از افراد ممکن است پس از انجام کامپوزیت به تغییر دمای مواد غذایی حساس شود. علت این حساسیت دندانها به بالا و پایین شدن دما پس از کامپوزیت، تراشیدن دندانها برای قرار دادن روکش بر روی آنها است. این عارضه در اکثر موارد در روزهای اولیه پس از نصب کامپوزیت دندان رخ میدهد.
احتمال خطر تروما و آسیب به پالپ دندان
یکی از عوارض مهم کامپوزیت، آسیب دیدن پالپ دندان است. در برخی موارد ممکن است نیاز باشد مقداری از مینای دندان تراشیده شود تا کامپوزیت به خوبی بر روی دندان قرار گیرد. اگر این کار به صورت ماهرانه انجام نشود، پالپ دندان آسیب میبیند.
بوی بد دهان
بوی بد دهان پس از انجام کامپوزیت یکی از مشکلاتی است که افراد با آن مواجه میشوند که این عارضه میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. از جمله دلایل بوی بد دهان پس از کامپوزیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باقی ماندن مواد غذایی در فضای بین دندانها و تجمع باکتری
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- انتخاب برند و جنس نامناسب کامپوزیت
- ابتلا به بیماری لثه
- مصرف دخانیات
- عدم نصب صحیح و مناسب کامپوزیت
همرنگ نبودن دندانها
از دیگر معایب یا عوارض کامپوزیت دندان میتوان به عدم تطابق رنگ دندانهای طبیعی با دندانهای کامپوزیت شده اشاره کرد. بهتر است رنگ روکشی که انتخاب میکنید با رنگ دندانهای مجاور آن متناسب باشد تا از زیبایی ظاهر دندانهای شما کاسته نشود.
مستعد لک بودن و تغییر رنگ دندانها
کامپوزیت دندان بسیار در برابر مواد رنگی مانند قهوه، چای، میوههای رنگی مثل شاتوت و … مقاومت پایینی داشته و به سرعت تغییر رنگ میدهد. با رعایت نکات بهداشتی دندانهای خود، میتوانید این مشکل را برطرف نمایید.
طول عمر پایین روکش کامپوزیت
این روکش در مقایسه با روکش لمینت، استحکام و دوام کمتری دارد. به همین دلیل مقاومت آن در برابر ضربههایی که به دندان وارد میشود و حتی دندان قروچه پایینتر است.
چگونه میتوان از عوارض کامپوزیت جلوگیری کرد و یا آن را کاهش داد؟
یکی از مهمترین روشها برای پیشگیری از بروز اکثر عوارض کامپوزیت دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان است. این روش میتواند آسیبهای ثانویه کامپوزیت دندان به مینا و ریشه دندانهای شما را کاهش داده و از بروز هرگونه عفونت، التهاب و پوسیدگی جلوگیری نماید.
دومین روش مراجعه به یک دندانپزشک ماهر و متخصص است تا بتوانید از آسیب دیدن دندانهای خود به دلیل بیتجربگی و نداشتن مهارت کافی پیشگیری نمایید. انتخاب یک دندانپزشک مجرب، یک نکته بسیار مهم است که باید پیش از انجام کامپوزیت به آن توجه نمایید.
عادات بد و ناسالم خود را ترک نمایید. مصرف بیش از حد نوشیدنیهای رنگی مانند قهوه، جویدن یخ، شکستن انواع آجیل با دندان، دندان قروچه کردن، مصرف دخانیات و … همگی مواردی هستند که علاوه بر دندانهای اصلی خود، به کامپوزیت دندان نیز آسیب میرساند. با رعایت تمامی این نکات میتوانید بهترین نتیجه را از کامپوزیت دندان خود دریافت کرده و از بروز عوارض مختلف جلوگیری نمایید.
سوالات متداول
آیا کامپوزیت دندان عوارض دارد؟
انجام کامپوزیت دندان ممکن است باعث ایجاد یک سری عوارض کوتاه مدت در فرد مراجعه کننده شود که با انجام اقداماتی می توان تا حد زیادی آن را پیشگیری کرد.
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود؟
به دلیل تراشیدن دندان احتمال پوسیدگی دندان کامپوزیت شده بالاتر می رود.
آیا انجام کامپوزیت درد دارد؟
کامپوزیت دندان یکی از بی خطر ترین روش های زیبایی است که بسیار آسان انجام می شود و عموما بدون درد است.