X

سایش دندان چیست

09373495759 موبایل
سایش دندان چیست

دندان قروچه به حالتی اطلاق می شود که دندان‌ها با نیروی زیاد و محکم به هم سابیده می‌شوند. در اغلب موارد، دندان قروچه به شکل غیرارادی و در هنگام خواب رخ می‌دهد و ممکن است شخص از وجود آن آکاهی نداشته باشد.

دکتر مریم محمدی
دکتر مریم محمدی

یکی از مشکلاتی که تقریبا تمامی افراد دنیا با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، سایش دندان و یا ساییدگی دندان است. اگر شما نیز نمی‌دانید فشار دادن دندانها روی هم نشانه چیست و یا روش درمان ساییدگی دندان چیست؛ پیشنهاد می‌کنیم در این مطلب با ما همراه شوید تا با سایش دندان، علائم و نشانه‌های ساییده شدن دندان، علت ساییدگی دندان، انواع سایش دندان و روش‌های درمان ساییدگی دندان آشنا شوید.

سایش دندان چیست؟

ساییدگی یا سایش دندان به از بین رفتن مینای دندان به روش‌های مختلف غیر از پوسیدگی گفته می‌شود که تقریبا 97 درصد افراد در زندگی خود با این مشکل مواجه هستند. شدت و میزان سایش می‌تواند در افراد مختلف بر اساس شرایط زندگی، رژیم غذایی و میزان رعایت بهداشت دهان و دندان متفاوت باشد اما علائم آن با افزایش سن و استفاده بیشتر از دندان‌ها می‌توانند نمایان‌تر شوند. قرار گرفتن مینا یا عاج دندان در معرض مواد اسیدی به صورت طولانی مدت، باعث تحلیل رفتن مواد سخت دندان شده و احتمال سایش دندان‌ها را افزایش می‌دهد.

سایش دندان چه علائم و نشانه‌هایی دارد؟

ساییده شدن دندان ممکن است در ابتدا بدون علائم بوده و با گذشت زمان و افزایش آسیب وارده بر دندان، نشانه‌های آن نمایان شوند. از علائم و نشانه‌های اصلی این مشکل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش حساسیت دندان‌ها

با سایش دندان و تحلیل رفتن مینای آن، عاج دندان که دارای عصب است با فضای درون دهان در ارتباط خواهد بود. به همین دلیل با خوردن یا نوشیدن مواد غذایی یا مایعات سرد و گرم، ممکن است فرد احساس درد در ناحیه دندان‌های خود کند. در این حالت، تنها راه درمان آن، ترمیم نمودن مینای دندان‌های ساییده شده است.

  • تغییر شکل و ظاهر دندان

سایش دندان لبه‌های مینا و سطح دندان را تغییر داده و در موارد شدیدتر موجب کوتاهی اندازه دندان می‌شود. این نشانه یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین نشانه‌های ساییده شدن دندان است که در صورت مشاهده این علامت، بهتر است هر چه سریع‌تر به دندانپزشک متخصص مراجعه نموده و از آسیب‌های بیشتر جلوگیری نمایید.

  • تغییر رنگ و زرد شدن سطح دندان‌ها

از دیگر علائم سایش دندان، می‌توان به تغییر رنگ و زردی دندان اشاره کرد. این علامت یکی از شایع‌ترین علائم سایش دندان است که به دلیل از بین رفتن لایه نازک روی دندان (مینای دندان) ایجاد شده و با رعایت بهداشت دهان و دندان برطرف نخواهد شد. 

  • اختلال در عملکرد دندان

کوتاه شدن دندان‌ها باعث می‌شود که جویدن مواد غذایی سخت و دشوار شود. علاوه بر این، این عارضه می‌تواند بر تکلم فرد نیز تاثیرگذار باشد.

  • نازک شدن مینای دندان

همانطور که گفتیم، اصلی ترین عارضه سایش دندان، از بین رفتن مینای دندان است که با تحلیل این لایه، دندان‌ها شفاف‌تر شده و حالت شیشه‌ای پیدا می‌کنند.

علت سایش دندان چیست؟

  • دندان قروچه یا براکسیسم
  • استرس، اضطراب و فشار عصبی
  • مصرف نوشیدنی‌ها و مواد غذایی اسیدی
  • مسواک زدن بیش از حد
  • مصرف برخی داروهای خشک کننده دهان

آشنایی با انواع سایش دندان

سایش دندان به 4 دسته کلی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

1. ابفرکشن (Abfraction)

در ابفرکشن سطحی از دندان که با لثه تلاقی دارد دچار آسیب می‌شود. در این نوع از سایش دندان آسیب وارد شده به دندان به شکل V انگلیسی بوده و هیچ عاملی مانند پوسیدگی، پلاک دندان و یا باکتری در به وجود آمدن آن نقشی ندارد. دلیل اصلی به وجود آمدن سایش ابفرکشن، تحمل استرس در طول روز (Clenching) و یا ساییده شدن دندان‌ها در طول شب به دلیل تحمل فشار عصبی (Bruxism) است.

2. ابرژن (Abrasion)

سایش دندان ابرژن دو دلیل بسیار رایج دارد. دلیل اول، استفاده از مسواک به شکل افقی است که کاملا نادرست و اشتباه می‌باشد. استفاده نادرست از مسواک موجب فرسایش لثه و آسیب دیدن مینای دندان در محل اتصال دندان به لثه می‌شود. دلیل دوم ابرژن، استفاده از دندان به عنوان ابزار مختلف مانند جویدن ناخن، نگه داشت قلم با دندان، شکستن تخمه و یا باز کردن در بطری است. علاوه بر این، ممکن است استفاده طولانی‌مدت از ارتودنسی نیز موجب بروز چنین آسیبی شود.

3. اروژن (Erosion)

این حالت از سایش دندان به دلیل تماس سطح دندان‌ها با مواد شیمیایی و اسیدی رخ می‌دهد. دلایل مختلفی برای به وجود آمدن این مشکل وجود دارد اما اصلی‌ترین علت سایش دندان از نوع اروژن، تماس دندان‌ها با اسید معده به دلیل مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده است. علاوه بر این، خوردن مواد غذایی ترش و اسیدی مانند لیمو ترش یا لواشک نیز می‌تواند در طولانی‌مدت موجب به وجود آمدن اروژن شوند. در این حالت سطوحی از دندان که در معرض مواد شیمیایی و اسیدی قرار می‌گیرند دچار سایش می‌شوند.

4. اتریشن (Attrition)

این نوع از سایش به دلیل تماس دندان با دندان اتفاق می‌افتد که اصلی‌ترین دلیل آن دندان قروچه یا براکسیسم است. در این حالت ممکن است سطح دندان‌ها هنگام جویدن نیز با یکدیگر برخورد کرده و موجب سایش یکدیگر می‌شوند. این سایش در سطح دندان‌ها به صورت فرورفتگی دیده می‌شود.

سایش دندان چه عوارض و مشکلاتی را به همراه دارد؟

  • به وجود آمدن فاصله در میان دندان‌ها
  • حساس شدن دندان‌ها
  • لق شدن دندان آسیب دیده
  • تغییر رنگ و زرد شدن سطح دندان‌ها
  • تحلیل استخوان فک
  • احساس درد در ناحیه فک و سر
  • شیشه‌ای و شفاف شدن دندا‌ن‌ها
  • از بین رفتن مینای دندان

روش‌های درمان ساییدگی دندان

برای درمان انواع سایش درمان از روش‌های رایجی استفاده می‌شود که در ادامه به معرفی هر یک از این روش‌ها می‌پردازیم.

روش درمانی باندینگ دندان (Dental bonding)

روش باندینگ، یکی از انواع روش‌های رایجی است که برای سایش دندان جزئی تا متوسط استفاده می‌شود. در این روش درمانی باید نوعی ماده کامپوزیتی به رنگ دندان بر روی سطح دندان‌های آسیب دیده قرار گیرد تا ظاهر طبیعی دندان را به خود گرفته و خشک شود. استفاده از کامپوزیت و ونیرها جز این روش به شمار می‌روند که استفاده از این روش‌ها علاوه بر ترمیم دندان آسیب دیده بر اثر سایش دندان، اصلاح طرح لبخند و کاهش حساسیت دندان‌ها را نیز به همراه دارند.

روش درمانی لمینت دندان (Dental laminate)

لمینت دندان از جنس پرسلن نازک است که باید به دندان‌ها متصل شود. از این لایه برای ترمیم رنگ، شکل، اندازه و بازسازی دندان استفاده شده و حساسیت دندان‌ها را کاهش می‌دهد. لمینت دندان کمتر دچار تغییر رنگ شده و به ندرت آسیب می‌بیند.

روش درمانی روکش دندان (Dental crown)

اگر میزان آسیب بر اثر سایش دندان شدید باشد، باید از روکش دندان استفاده نمود. این روکش‌ها انواع مختلفی داشته و برای بازسازی دندان استفاده می‌شوند. نوع روکش دندان بر اساس موقعیت و نوع دندان و شدت آسیب ناشی از سایش دندان انتخاب می‌شود.

روش‌های پیشگیری از سایش دندان‌ها

  • مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های اسیدی را به حداقل برسانید و در صورت امکان هنگام مصرف نوشیدنی از نی استفاده نمایید تا با دندان‌ها برخورد نداشته باشند.
  • مشکلات گوارشی خود را مانند رفلاکس معده که موجب ورود اسید معده به مری و دهان می‌شوند را برطرف نمایید.
  • از انجام کارهایی مانند جویدن ناخن، قلم و یا بریدن چسب با دندان‌ها که موجب ساییده شدن دندان‌ها برروی یکدگیر می‌شوند خودداری کنید.
  • اگر عادت به دندان قروچه کردن دارید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه نموده و این عادت را درمان نمایید.

معرفی کلینیک دکتر مریم محمدی برای درمان سایش دندان

دکتر مریم محمدی یکی از بهترین دندانپزشکان در کرج به شمار می‌رود که با داشتن دستیاران و تیم دندانپزشکان حرفه‌ای و با تجربه در کلینیک خود، کلینیک دکتر مریم محمدی به عنوان بهترین کلینیک دندانپزشکی در کرج شناخته شده است. دکتر مریم محمدی و تمامی دندانپزشکان این کلینیک با تخصص و تجربه بالای خود می‌توانند تمامی امور درمانی و زیبایی دندان‌های شما را به بهترین شکل انجام داده و رضایت مشتریان عزیز خود را جلب نمایند. شما می‌توانید برای تعیین وقت قبلی و دریافت مشاوره رایگان، با شماره‌های درج شده در سایت تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

هزینه درمان سایش دندان چگونه محاسبه می‌شود؟

همانطور که در مطالب بالا به آن اشاره شد، روش‌های مختلفی برای درمان سایش دندان وجود دارد که هر یک از آن‌ها می‌توانند با توجه به میزان آسیب‌دیدگی و تعداد دندان‌های مورد نیاز برای ترمیم هزینه متفاوتی داشته باشند. با توجه به این موضوع، نمی‌توان برای قیمت درمان ساییدگی دندان مقدار مشخصی تعیین نمود. به همین دلیل شما می‌توانید برای استعلام قیمت هر یک از این روش‌های درمان با شماره‌های درج شده در سایت تماس گرفته و اطلاعات لازم را از کارشناسان ما دریافت نمایید.


سوالات متداول

برای جلوگیری از فشردن دندان ها چه کنیم؟

  • کاهش استرس
  • از محافظ دهان (بشقاب شب) استفاده کنید
  • خودداری از کافئین و الکل

علت سایش دندان هنگام خواب در شب چیست؟

حساسیت بیش از حد احساسی، عصبی بودن، استرس، هذیان، رژیم غذایی نامتعادل، بی تحرکی و ابراز احساس در شبانه تحت کنترل نگه داشتن همه چیز

ساییدن دندان ها روی چگونه درمان می شود؟

در بسیاری از موارد، به خصوص در کودکان خردسال، سایش دندان خود به خود و بدون هیچ درمانی بهبود می یابد، و بزرگسالان معمولاً دندان های خود را به اندازه کافی به هم فشار نمی دهند و دندان قروچه نمی کنند تا نیاز به درمان داشته باشند.


امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید