روکش دندان ترمیمی است که به طور کامل دندان را می پوشاند و آن را احاطه می کند. تاج ها را می توان از مواد مختلفی ساخت. روکش ها به بازگرداندن عملکرد و زیبایی به دندان های شما کمک می کنند. روکش دندان زمانی اعمال می شود که بیشتر ساختار دندان از بین رفته باشد و برای حمایت از نیروهای جویدن یا گاز گرفتن ضعیف شده باشد. ساختار دندان ممکن است به دلیل شکستگی دندان یا پوسیدگی دندان درمان نشده که به طور گسترده در دندان پخش شده است از بین برود. یکی دیگر از نشانه های ترمیم دندان با روکش، دندان درمان شده با کانال ریشه است. دندان های درمان شده با کانال ریشه با گذشت زمان شکننده تر می شوند، بنابراین احتمال شکستگی و کشیدن دندان ها بیشتر می شود. ترمیم دندان های درمان شده با روت کانال با روکش از آنها در برابر شکستن در طول زمان محافظت می کند. افرادی که از سایش شدید دندان رنج می برند نیز ممکن است از روکش برای ترمیم دندان های خود و محافظت از دندان های خود در برابر آسیب بیشتر بهره مند شوند. از روکش ها برای ترمیم ایمپلنت های دندانی نیز استفاده می شود. هنگامی که ایمپلنت دندانی برای جایگزینی دندان از دست رفته قرار می گیرد، یک تاج چینی روی ایمپلنت قرار می دهیم تا شبیه دندان شود.
انواع روکش های دندان چیست؟
دو نوع روکش دندان وجود دارد، روکش های موقت و روکش های دائمی، با توجه به نیاز بیماران با مواد مختلف استفاده می شود. دندانپزشک بیمار را معاینه می کند و مناسب ترین روکش های دندانی را برای نیازهای او توصیه می کند. عوامل مختلفی مانند رنگ دندان اصلی، وضعیت دندان و عملکرد آن در نظر گرفته می شود. در درجه اول مواد مبتنی بر فولاد ضد زنگ یا اکریلیک به ساخت روکش های موقت دندان کمک می کند. همچنین روکش های دائمی عبارتند از: فلز، سرامیک، مواد رزین، فلز ذوب شده چینی و فولاد ضد زنگ.
روکش دندان با چه موادی ساخته می شود؟
تاج ها را می توان از مواد مختلفی مانند چینی، زیرکونیا، کامپوزیت، فلز یا چینی با زیر ساخت فلزی ساخت. دندانپزشک شما هنگام انتخاب ماده برای روکش دندان فاکتورهای زیر را در نظر می گیرد:
- موقعیت دندان
- بستن رابطه
- در هنگام لبخند زدن چند دندان نمایان خواهد شد
- مقدار ساختار دندان باقی مانده
- رنگ دندان های همسایه
- ویژگی بافت لثه
- روکش دندان
مراحل آماده سازی دندان برای درمان روکش دندان چیست؟
برای ارزیابی وضعیت قبل از درمان روکش، یک عکس اشعه ایکس از دندان گرفته می شود. فرآیند کاهش و ویرایش که به آن آماده سازی می گوییم انجام می شود. پوشاندن دندان ها بدون آماده سازی امکان پذیر نیست، زیرا سطح روی سطح دندان باید به اندازه ضخامت مواد پوشش ایجاد شود. اندازه گیری دندان آماده شده و دندان های اطراف انجام می شود. سپس یک دندان موقت ساخته میشود و تا زمانی که درمان کامل شود، روی سطح دندان را میپوشاند. قالب برای تهیه تاج برای سرامیست به آزمایشگاه فرستاده می شود. اگر بازسازی زیرساخت باشد، زیرساخت در قرار بعدی شما تمرین خواهد شد. در طول این بازدید، تاج موقت شما برداشته می شود و در پایان تمرین دوباره نصب می شود. در جلسه آخر دندان موقت برداشته شده و تاج آماده شده با چسبیدن به سطح دندان ثابت می شود.
وقتی روکش دندان شل می شود چه کاری باید انجام دهید؟
اولین کاری که وقتی فرد متوجه شل شدن تاج می شود این است که با دندانپزشک قرار ملاقات بگذارد. لق شدن تاج گاهی به عنوان یک اورژانس دندانی در نظر گرفته می شود اگر دندانی که روی آن می پوشاند قبلاً به شدت آسیب دیده باشد. در چنین مواردی، زمانی که عصب و پالپ دندان در معرض باکتریها، اسیدها و مواد زائد در دهان قرار میگیرد، بیمار معمولاً درد طاقتآوری را تجربه میکند. زمانی که بیمار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کند، احتمال چسباندن مجدد روکش بسیار زیاد است.
در حین انتظار برای قرار ملاقات، اگر روکش قبلاً افتاده باشد، بیماران می توانند سعی کنند آن را با استفاده از چسب دندانی دوباره بچسبانند. این ها را می توان بدون نسخه در داروخانه ها یا فروشگاه های مواد غذایی خریداری کرد. این محلول موقت از دندان محافظت کرده و درد را کاهش می دهد. اگر بیمار قادر به تعویض دندان نباشد، این اطلاعات باید به دندانپزشک اطلاع داده شود. اکثر دندانپزشکان سعی می کنند بیماران خود را در عرض 48 ساعت ببینند اگر امکان اتصال مجدد تاج وجود نداشته باشد.
چرا دندان های روکش دار می افتند؟
پوسیدگی: همانطور که قبلاً گفتیم، روکش ها از پوسیدگی دندان جلوگیری نمی کنند. اگر مراقبت از دهان به درستی انجام نشود، ممکن است دندان ها پوسیده شوند و این ممکن است باعث از کار افتادن روکش دندان شود. یا اگر تجمع مواد مغذی وجود داشته باشد که در مرزهای انتهایی پوشش حذف نشود، همچنان تمایل به پوسیدگی وجود خواهد داشت.
عادات غذایی: غذاهای چسبنده یا سفت بیش از حد می توانند به روکش ها آسیب برسانند و باعث شل شدن و کنده شدن تاج شوند. در صورت وجود پوشش های موقتی در دهان، به خصوص باید از مصرف این غذاها اجتناب شود.
مواد مورد استفاده دندانپزشکان و تکنسین های دندانپزشکی: استحکام باند بین دندان و روکش و داخل روکش باید زیاد باشد. ضعف در اتصال و استفاده ناکافی از کلاسورها نیز ممکن است باعث ریزش پوشش شود.
روکش های ناسازگار: یک روکش خوب باید با حداکثر تماس با سطح دندان زیرین مناسب باشد. این را می توان با اندازه گیری خوب و کار دقیق به دست آورد. اگر سازگاری با دندان زیرین ضعیف باشد، ضخامت چسب باید بیشتر باشد. این می تواند احتمال نشتی را در دراز مدت افزایش دهد. می تواند به مرور زمان ضعیف شود و باعث ریزش پوشش شود.
استرس: تحقیقات جدید اثرات بد استرس شدید بر سلامت دهان و دندان را ثابت کرده است. روکشهای بیماران مبتلا به اختلالات استرس مانند فشار دادن ممکن است از بین بروند. اگر چنین مشکلی دارید، مشورت با دندانپزشک مفید است.
چسب روکش دندان
هنگامی که چسب روکش دندان می افتد یا به هر دلیلی شل می شود، (در متن بالا به این موارد اشاره شد) شما چند روش درمانی پیش رو دارید
در روش اول اگر روکش دندان افتاده را دارید و یا قورت نداده اید به فوریت به پزشک مراجعه کنید، ابتدا دندانپزشک روکش را ضدعفونی کرده و سپس اقدام به چسباندن روکش دندان با استفاده از چسب های دندانپزشکی دائمی می کند. به همین طریق می توانید مانند روز اول از روکش دندان هایتان لذت ببرید.
حال اگر دستزسی به مطب دندانپزشکی ندارید می توانید روش های دیگر را جایگزین کنید که در ادامه شرح می دهیم...
با استفاده از چسب روکش دندان موقت می توانید روکش افتاده را دوباره بچسبانید البته این موضوع را در نظر بگیرید که این چسب مانند چسب دندانپزشک نبوده و به طور موقتی مشکل شما را حل می کند و در مواقعی کاربرد دارد که شما به هیچ وجه امکان رفتن به مطب را ندارید و یا اینک نوبت دندانپزشکی شما فرانرسیده است.
چنانچه هر یک از روش های ذکر شده قابل انجام نبود به طور مثال نتوانستید چسب روکش موقت را بچسبانید و یا دندانپزشک برای چند روز دیگر به شما وقت داد، باید از دندان مراقبت کنید این آخرین روش تا زمانی که روکش را مجداا بچسبانید است، برای مراقبت لازم است که از خوردن غذاهای شیرین، شیرینیجات، غذاهای سرد و گرم پرهیز کنید و همینطور به طور صحیح دندان هایتان را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.