دندان ها به دلایل مختلفی ممکن است آسیب ببینند، برخی از بیماری ها مانند عادات غذایی ناسالم، عوامل ژنتیکی و دندان قروچه بر سلامت دندان موثر هستند از همین روی از پر کردن برای ترمیم ددندان آسیب دیده استفاده می شود. از رایج ترین روش های دندانپزشکی زیبایی و همینطور ترمیمی پرکردن دندان می باشد که معمولا بدون درد است با استفاده از مواد مختلفی انجام می شود و مواد پرکننده نیز با مواد مختلفی تهیه می شود. محبوب ترین و پرکاربرد ترین مواد پرکننده، ونیر کامپوزیت است که ظاهر و رنگ طبیعی دندان ها را حفظ می کند و موجب زیبایی لبخند شما علاوه بر ترمیم دندان آسیب دیده می شود.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان یک روش پرکننده برای ترمیم ساختار دندان می باشد که به دلیل پوسیدگی، ترک، شکستگی و... کاربردی بوده و مورد استفاده قرار می گیرد. و کامپوزیت یک روش ترمیمی و زیبایی می باشد که در شرایط مختلف توسط دندان پزشک انجام می شود. در طی انجام کامپوزیت، قسمت پوسیده یا آسیب دیده دندان برداشته شده و سپس تمیز می شود. علاوه بر این، چسب های مخصوص روی دندان ها زده می شود و در نهایت کامپوزیت روی دندان ها قرار می گیرد. از نطر زیبایی نیز تاثیر چشم گیری در دهان و دندان شما دارد.
کامپوزیت دندان در چه مواقعی انجام می شود؟
- پر کردن کامپوزیت را می توان برای ترمیم حفره های دندان در نظر گرفت
- امکان پر کردن شکاف بین دندان ها با پر کردن کامپوزیت وجود دارد.
- دندان های شکسته یا ترک خورده نیز با این روش پرکننده قابل ترمیم هستند.
- می توان برای بهبود ظاهر رنگ دندان ها ترجیح داد.
- ونیر کامپوزیت جایگاه مهمی برای بستن فاصله بین دندان ها دارد.
- این روش پر کردن را می توان برای تغییر شکل دندان ها و ارائه یک جایگزین زیبایی شناختی برای پر کردن آمالگام به کار برد.
- در صورت فرورفتگی لثه، کامپوزیت برای محافظت از قسمت خاصی از ریشه دندان ترجیح داده شود.
قبل از مراحل پر کردن ونیر کامپوزیت، بررسی هایی انجام می شود که اولین مورد، پوسیدگی دندان می باشد که باید پر شود. در صورت وجود پوسیدگی در دندانی که باید پر شود، ابتدا این پوسیدگی ها تمیز می شوند. برای اینکه دندان به طور کامل برای پر کردن آماده شود، به برخی از فرآیندهای تمیز کردن و روتوش نیاز است. پس از اتمام این فرآیندها، پر کردن و اعمال کامپوزیت دندان انجام می شود.
در حین اعمال پر کردن کامپوزیت، دندان های موجود باید مطابق با ساختار اصلی خود قرار گیرند. علاوه بر این، قرار دادن یا اصلاح پرکردگی به گونه ای که دندان بتواند عملکرد خود را به طور کامل انجام دهد در جایگاه مهمی قرار دارد. اصلاح در پر کردن به منظور به دست آوردن مناسب ترین شکل دندان در حین تمرین بایت و کنترل سطح زبان انجام می شود. علاوه بر این، در طول درخواست، دندانپزشک از بیمار درخواست می کند که چنین تمرین هایی را انجام دهد. فرآیند صاف کردن زمانی به پایان می رسد که پرکردن به مناسب ترین و بدون دردسرترین روش روی دندان استفاده شود.
همچنین بخوانید: پولیش دندان کامپوزیت
آیا کامپویت باعث پوسیدگی دندان می شود؟
هنگام انجام کامپوزیت دندان، سوالی برای افراد پیش می آید که آیا کامپوزیت دندان موجب پوسیدگی دندان می شود یا خیر؟
در ابتدا لازم است بدانید که کامپوزیت دندان هیچ آسیبی به دندان وارد کرده و موجب بالا رفتن مقاومت دندان ها نیز می شود، این ماده و این فرایند باعث پوسیدگی نمیشود لذا از موادی ساخته شده است که کاملا با دهان و دندان سازگاری دارد.
از آنجایی که برخی از افراد به محض انجام کامپوزیت فکر می کنند که دیگر نیازی به مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان نیست از همین جهت ممکن است مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان برای فرد بروز دهد، دندانپزشک برای اعمال ونیر کامپوزیت به روی دندان البته مینای دندان را تراش می دهد و سپس روکش دندان (کامپوزیت) را روی آن قرار می دهد از همین جهت فاصله بین روکش کامپوزیت و لثه بیشتر شده و مواد غذایی در بین روکش و لثه جمع می شود که موجب رشد باکتری ها در دندان شده و در نهایت منجر به پوسیدگی می شود، همینطور احتمال لب پر شدن دندان نیز بالا می رود. مهم است بدانید که اگر دندان ها بعد از روکش به خوبی صیقل داده نشود و همینطور تمیز نشود، دندان ها دچار پوسیدگی می شوند. از همین جهت مهم است که در انتخاب دندانپزشک دقت کنید. توصیه می شود بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کرده و برای پیشگیری از پوسیدگی دندان به دندانپزشک خود هر چند وقت یک بار مراجعه می کند. از سایر دلایل پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت می شود به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم ترمیم دندانها پیش از کامپوزیت
- عدم مهارت دندان پزشک در قرار دادن صحیح مواد کامپوزیت
- آلرژی نسبت به کامپوزیت یا چسب آن
- مصرف دخانیات
- عدم ترمیم کامپوزیت
جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از ونیر کامپوزیت
- ترک عادتهای غلط مثل دندانقروچه، مصرف نوشیدنیهای کافئین دار و الکلی
- در صورت مشاهده علائم مشکوک، به دندانپزشک خود مراجعه کنید
- استفاده از مسواک، نخ دندان، دهانشویه و تمیز کردن زبان و پشت دندان
- عدم مصرف مواد غذایی سفت و رنگی
- چکابهای دورهای و منظم سبب میشود در زمان مناسب جلوی پیشرفت پوسیدگی گرفته شود.
مراقبت های بعد ازکامپوزیت دندان
- نوشیدنی های رنگی مانند قهوه، چای و خوراکی های سفت مانند آجیل را در 24 ساعت اول میل نکنید.
- داشتن درد در ناحیه دندان کامپوزیت شده 2 الی 4 هفته پس از درمان عادی می باشد اما اگر زمان بیشتری طول کشید لازم است که با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- لازم ایست که بعد از هر وعده غذایی دندان های خود را مسواک بزنید و یا با آب آنها را بشویید.
- از گاز زدن میوه های سفت در روز های اول کامپوزیت پیشگیری کنید
- اگر احساس حالت تهوع دارید، از خوردن و آشامیدن تا یک ساعت بعد از انجام کامپوزیت خودداری کنید.
- تا زمانی که اثر بیحسی کاملا از بین نرفته، از خوردن و جویدن غذا اجتناب کنید، چون ممکن است به صورت ناخودآگاه زبانتان را گاز بگیرید یا بیش از حد به دندان کامپوزیت شده فشار وارد کنید.
مقالات مرتبط:
کامپوزیت دندان کج امکان پذیر است؟